Alege din oferta de mai jos și achită cu tichete de vacanță!
Alege-ți stațiunea preferată dintr-o gamă variată și hai la mare! detalii >>
Respiră aerul curat de munte si relaxează-te în natura! detalii>>
Răsfață-te într-una dintre stațiunile balneare! detalii>>
Alege să trăiești aventura pe apa! Vizitează Delta Dunării! detalii>>
Alege un pachet complet!
Descopera și vizitează locuri cu adevărat aparte într-un City Break aproape de casă
Descopră unități de cazare speciale în România
Indiferent ce destinație ai alege in România, vei putea plat si cu tichetele de vacanță.
Chiar dacă și în România sunt restricții și trebuie sa respectam cateva reguli pentru a ne proteja, in țară nu este necesar testul negativ pt COVID.
Poți să te relaxezi câteva zile sau să petreci o vacanță plina de activități la doar cațiva pași de casă.
Țara noastră ne ofera o gama larga de posibilități de a ne petrece timpul liber, având toate formele de relief.
detalii
Peştera Urşilor este principalul obiectiv turistic din Munţilor Apuseni. Localizată în satul Chişcău, judeţul Bihor, peşteră este una dintre cele mai bine amenajate peșteri din România. Te invităm să descoperi şi tu capodopera naturii, oferă-și ocazia să explorezi o lume nouă.
În urma exploatărilor miniere locale din anul 1975, peștera fost descoperită accidental. Intrarea spre peștră a fost realizată prin dinamitarea. Primul care a coborât in peșteră, parcurgând galeria până la Sala Mare a peșterii, a fost minerul Traian Curta.
Au urmat noi explorări ale peşterii de către grupul de speologi amatori "Speodava" din Ştei, iar, mai târziu, de către specialiştii Institutului de Speologie "Emil Racoviţă", în colaborare cu reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Peştera Urşilor a fost deschisă pentru vizitare, publicului larg, abia dupa 5 ani în 1980, după o serie de explorări şi amenajări.
Peştera Urşilor este formată din 3 galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviţă, Galeria Lumânărilor şi o Rezervație Ştiinţifică. Galeria Ştiinţifică, aflată în continuarea Galeriei Emil Racoviţă este destinată speologilor profesionişti. Acesta este accesibilă doar printr-un puţ de 30 m.
În cele 3 galerii principale ale Peşterii Urşilor accesibile publicului vei putea descoperi rămăşiţele ursului de cavernă, printr-un număr mare de fosile, care au dat şi denumirea peşterii, dar şi diverse formaţiuni naturale impresionante, ca stalactite şi stalagmite, unele dintre ele primind şi nume pentru carcteristicile pe care le denotă, cum ar fi: Palatul Fermecat, Căsuţa Piticilor, Lacul cu Nuferi, Sfatul Bătrânilor şi aşa mai departe.
Util pentru vizitatorii peșterii
Temperatura peșterii: aproximativ +10 grade Celsius, tot timpul anului
Umiditatea din Peștera Ursilor este de 97%.
Accesul în peșteră se poate face doar în grup și alături de ghid. Intervalul de timp dintre două grupuri nu este în jur de 20 minute.
Fotografiatul și filmatul în peșteră este permis doar pri plata unei taxe suplimentare.
Atingerea formatiunilor calcaroase, indiferent de motive, se interzice cu desavarsire, deoarece stalactitele odata atinse cu degetul nu se vor mai dezvolta datorita grasimii de pe maini.
Sugestii de cazare în apropiere: Pensiunea Steaua Ariesului-Albac, Valea Brazilor - Albac
🏞Padurea Letea, cea mai veche rezervatie naturala din Romania, este speciala datorita prezentei dunelor de nisip, a cailor salbatici, unici din Europa, a lianelor de peste 20 metri, a orhideelor unice in lume si a vulturului codalb.
🏞Cat despre legende...se spune ca numele vine de la Leteo, zeita mama a lui Apollo si Artemis, fiica lui Keops, care alungata de Hera sotia geloasa lui Zeus s-ar fi stabilit pe meleagurile noastre.
🏞O alta legenda spune ca numele ar veni de la o frumoasa cadana care si-a gasit sfarsitul aici si in cinstea careia pasa a numit locul Letea.
Capul Doloșman, cea mai înaltă faleză stâncoasă de pe litoralul românesc, se află în comuna Jurilovca, în zona de întâlnire dintre limanul Razim și podișul Babadagului. Declarat arie protejată de interes național de categoria a I-a IUCN (rezervație naturală strictă de tip avifaunistic, floristic și faunistic), spectaculosul abrupt al falezei ce se întinde pe o distanță de aproximativ 3 kilometri este unic prin diversitatea sa floristică și faunistică. Găsim aici lăstunul de stâncă, drepneaua neagră, ciocârlia de Bărăgan, pietrarul negru, dihorul pătat și foarte multe specii de reptile. Printre plantele rare prezente în zonă se numără centaurea, sânziana, măselărița și garofița. Aria naturală reprezintă o formațiune geologică (faleză calcaroasă) ce cuprinde ruinele cetății Argamum - Orgame și abruptul stâncos al falezei.
Atestată de către Hecateu din Milet încă din secolul VI î.Hr., Cetatea Argamum este prima așezare umană de pe teritoriul românesc ce a fost pomenită într-o scriere antică. Întemeiată de către coloniștii greci care veneau din Asia Mica și care s-au stabilit încă de atunci pe malul Marii Negre, azi malul Lacului Razim, cetatea o detronează ca vârstă pe cea de la Histria. Aceasta din urmă a fost pentru mult timp considerată ca fiind cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României.
In secolul I după Hristos, Cetatea Argamum a intrat sub stăpânire romană, fiind considerată un punct important pe ruta Bizanțului spre Tyras.
Argonauții au fost în mitologia greacă cei 50 de eroi care, cu 50 de ani înainte de războiul Troiei, au alcătuit echipajul corabiei Argus. Printre ei se numărau: Heracle, Orfeu, Castor și Polux, Tezeu, Telamon, Peleus etc. Argonauții l-au însoțit pe Iason în faimoasa expediție organizată de acesta, la porunca lui Pelias, regele din Iolcus, care-i ceruse să-i aducă Lâna de Aur. Ei bine, se spune că argonauții lui Iason, purtând cu ei Lâna de Aur sustrasă de la regele Aetes, au poposit în portul din Argamum pentru a se odihni. Dacă legenda Argonauților se întemeiază pe o realitate istorică, asta ar însemna că Cetatea Argamum e cu mult mai veche decât se estimează azi.
detalii in curand...
detlii
detalii in curand