Hotel Phoenicia Luxury ****
Hotel Phoenicia Holiday ****
Hotel Phoenicia Royal ****
Hotel Majestic ***
Hotel Ambasador ****
Hotel Victoria ***
Hotel Steaua de Mare ***
Hotel Aqvatonic ****
Hotel 2D Resort ***
Hotel Majestic Olimp ***
Hotel Mera Onix ****
Hotel Tismana ***
Hotel Majestic Jupiter ***
Hotel Olimpic ****
Hotel California ***
Hotel Capitol ***
Hotel Delta ***
Hotel Mera Resort ****
Hotel Palace ****
Hotel Turquoise ****
Vezi mai mult
Litoralul romanesc se numara printre regiunile cele mai spectaculoase ale tarii noastre, oferind peisaje uimitoare. Cu o lungime totala de 245 de kilometri, litoralul romanesc se intinde din nord, de la granita cu Ucraina, pana in sud, la granita cu Bulgaria, delimitand estul Dobrogei de apele Marii Negre. Pe mai mult de jumatate din intinderea sa (163 km), din extremitatea nordica pana aproape de Navodari, litoralul romanesc este dominat de Delta Dunarii si lacurile de coasta. Incepand din zona Capului Midia (Navodari) si pana la Vama Veche (granita cu Bulgaria), plajele cu nisip fin stapanesc litoralul romanesc. Aceasta portiune de litoral se intinde pe o distanta de 82 de kilometri si reprezinta zona cea mai frecventata de turisti.
Clima temperata, apa cu salinitate redusa si orientarea plajei catre est creaza conditii excelente pentru petrecerea unui concediu estival in cele mai bune conditii pe litoralul romanesc. Plajele de pe litoralul romanesc sunt acoperite cu nisip fin si au o latime generoasa care atinge in unele locuri 150 - 200 de metri. Exista totusi o diferenta sesizabila intre plajele din nordul litoralului (Navodari, Mamaia, Constanta) si plajele din sud. Cele din nord sunt mai late si pastreaza o linie a tarmului uniforma, in timp ce intinderile de nisip din sudul litoralului au multe sectoare mai inguste, sunt brazdate de golfuri sau marginite de faleze inalte. Pe litoralul romanesc soarele straluceste aproximativ 2.500 de ore pe an, medie identica cu cea a plajelor din Croatia si foarte asemanatoare cu cea a coastelor mediteraneene.
Litoralul romanesc ofera optiuni de cazare multiple. Turistii au la dispozitie peste 250.000 de locuri de cazare in hotelurile, vilele si pensiunile agroturistice din cele 12 statiuni de pe litoral: Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la care se adauga 2 Mai si Vama Veche, insa cu titlu neoficial. Pe litoral exista o multime de oportunitati de distractie si agrement care acopera preferintele si exigentele tuturor turistilor care isi petrec aici vacanta. In ultimii ani, de-a lungul litoralului s-au dezvoltat numeroase restaurante si terase amenajate pe plaja sau in imediata apropiere a acestei, oferind turistilor posibilitatea de a se relaxa intr-o atmosfera vesela de vacanta si de a se delecta cu preparate romanesti, internationale sau pescaresti. De asemenea, litoralul romanesc ofera posibilitati de practicare a tuturor sporturilor acvatice, fiecare statiune dispunand de baze de agrement moderne. Optiunile de agrement pe litoral sunt completate de terenuri de tenis, fotbal si golf, parcuri de distractie si centre de divertisment care se intalnesc frecvent in statiuni. Posibilitatile de distractie sunt intregite de recentele constructii turistice din statiunea Mamaia dintre care le amintim pe cele mai importante: Aqua Magic si Telegondola. Nu doar plajele intinse si insorite, oportunitatile de cazare si posibilitatile de agrement fac litoralul romanesc atractiv! In zona exista o multime de obiective si atractii turistice care merita vizitate. Muzee, monumente istorice de mare insemnatate, ruine antice, biserici, manastiri, rezervatii naturale unice in tara si in Europa si multe alte atractii intregesc pitorescul litoralului romanesc si al pamantului .
Statiuni turistice
MAMAIA este cea mai mare si cea mai cunoscuta statiune a rivierei romanesti. Situata in nordul litoralului, Mamaia are o pozitie privilegiata. Statiunea este alipita municipiului Constanta si desparte lacul Siutghiol de Marea Neagra. Destinatia preferata a turistilor pe timp de vara, Mamaia a fost supusa in ultimii ani unui amplu proces de modernizare, capatand un frumos aer occidental. Palmieri, fantani arteziene spectaculoase, evenimente mondene si spectacole de senzatie, restaurante si cluburi luxoase, terase si gradini linistite, zone de promenada, parc acvatic, telegondola si centre de agrement, toate aceste facilitati fac din Mamaia o statiune a bunului-gust, distractiei si relaxarii.
Plaja este acoperita cu nisip fin, fara pietre si scoici in exces, iar intrarea in apa se face lin, adancimea marii crescand treptat pe o distanta destul de mare. O mare parte a plajei este amenajata cu sezlonguri si umbrele de care turistii pot beneficia contra cost, insa exista si zone in care acestia se pot instala gratuit. Plaja statiunii este intesata de beach baruri si terase, locuri perfecte in care va puteti ascunde de arsita verii alaturi de un cocktail sau o cafea cu gheata.
Daca pentru dumneavoastra vacanta la mare nu se reduce doar la sezlongul de pe plaja, statiunea Mamaia este destinatia ideala. Statiunea ofera turistilor sai o multitudine de posibilitati de distractie si petrecere a timpului liber, potrivite pentru orice buzunar. Cluburile de noapte din statiunea Mamaia sunt renumite pentru efervescenta si eleganta. Va puteti distra pana in zori la petreceri unice, organizate in stil propriu de cluburile din statiune.
EFORIE NORD este a doua mare statiune a litoralului romanesc. Pozitionata la aproximativ 12 kilometri de municipiul Constanta, pe drumul de legatura cu orasul Mangalia, Eforie Nord este o statiune balneara renumita atat in tara, cat si in strainatate. Imbinarea turismului recreativ cu cel de tratament face ca statiunea sa fie deschisa turistilor pe durata intregului an. Bazele de tratament din statiune atrag anual un numar mare de turisti romani si straini, oferindu-le tratamente moderne si cure folosind factorii naturali din zona. Fiind o statiune in continua expansiune, Eforie Nord isi schimba infatisarea de la an la an. Pe langa hotelurile si terasele cu renume din statiune, apar de la un sezon la altul vile sau pensiuni, terase sau restaurante noi, pregatite sa intampine nevoile turistilor.
Statiunea Eforie Nord se bucura de o deschidere larga catre mare si o faleza a carei inaltime atinge si 30 de metri. Plaja statiunii are o lungime de aproximativ 4 kilometri, iar latimea sa variaza intre 20 si 100 de metri. In zona de nord a plajei se inalta faleza, cunoscuta ca un loc perfect de promenada. Legatura dintre faleza si plaja este facuta prin intermediul unor scari. In partea sudica a statiunii plaja este mai lata si accesul se face direct. Pe toata intinderea plajei intrarea in apa se face lin, iar nisipul are o granulatie mai mare decat cel din Mamaia si Constanta. O parte din plaja este amenajata cu sezlonguri, umbrele si beach baruri.
In statiunea Eforie Nord va puteti bucura de efectele benefice ale factorilor naturali ai zone in cadrul clinicilor balneoclimaterice. Bazele de tratament functioneaza pe tot timpul anului si trateaza afectiuni reumatismale, bolile sistemului nervos periferic, tulburari de circulatie, afectiuni dermatologice, obezitate, afectiuni respiratorii, sterilitate, rahitism. Tot aici se fac proceduri de intretinere si tratamente de infrumusetare, folosind produse profesionale renumite. Tratamentele au la baza proceduri cu apa sarata si namol, kinetoterapia, electroterapia de joasa, medie si inalta frecventa, baile galvanice, actinoterapia, fototerapia, ultrasonoterapia, magentoterapia, diverse tehnici de masaj, sauna, inhaloterapia, baile cu plante si uleiuri, termoterapia. Echipa centrului de tratament Efosan include medici si asistenti bine pregatiti.
EFORIE SUD este o statiune estivala de mici dimensiuni, pozitionata in sudul litoralului, la aproximativ 18 kilometri de municipiul Constanta, intre Eforie Nord si Tuzla. Incadrata de Marea Neagra si Lacul Techirghiol, Eforie Sud este o statiune linistita, cu mult spatiu verde, unde factorii naturali din zona, namolul si apa sarata, sunt exploatati in beneficiul sanatatii.
Statiunea Eforie Sud va ofera locuri de cazare in hoteluri, vile si pensiuni, majoritatea amplasate in apropiere sau chiar pe faleza din statiune.
STATIUNILE NEPTUN SI OLIMP sunt amplasate la aproximativ 38 de kilometri de municipiul Constanta si la circa 8 kilometri de orasul Mangalia, de care apartin din punct de vedere administrativ. In nordul statiunilor Neptun si Olimp se afla localitatea Costinesti, iar la sud statiunea Jupiter. Datorita faptului ca cele doua statiuni se afla una in continuarea celeilalte, au fost inglobate intr-o singura statiune pe care oamenii o numesc Neptun-Olimp.
Amplasata intr-un cadrul natural foarte frumos, marginita de padurea Comorova la vest si Lacul Neptun la est, statiunea Neptun-Olimp nu si-a pierdut farmecul si eleganta de altadata. Neptun-Olimp este o statiune aerisita si foarte bine configurata, fiind traversata de o strada principala, destul de lata, din care se desprind strazi secundare si alei umbroase. Statiunea abunda in spatii verzi bine ingrijite care ascund hoteluri, vile si restaurante. Fata de alte statiuni ale litoralului romanesc, Neptun-Olimp este o locatie linistita, propice pentru relaxare.
Plajele statiunilor Neptun si Olimp nu comunica intre ele din cauza prezentei in zona a pontonului care apartine vilelor Protocolului de Stat. Ambele plaje sunt acoperite cu nisip ceva mai grosier decat cel prezent pe plajele din nordul litoralului. Intrarea in apa este usor inclinata, iar adancimea apei creste brusc.
Plaja din Neptun are o latime ce variaza de la 30 la 100 de metri. Plaja este marginita de garduri din stuf, iar pe alocuri de magazine si terase. Tot pe plaja este amenajat si Punctul de Salvamar deschis pe durata intregului sezon. Cea mai cunoscuta portiune a plajei se numeste La Steaguri si este una dintre cele mai frumoase plaje ale litoralului romanesc.
SATURN este statiunea situata in imediata vecinatate a municipiului Mangalia, de care apartine din punct de vedere administrativ. Aflata la o distanta de aproximativ 43 de kilometri de Constanta, statiunea Saturn atrage prin cateva avantaje pe care le ofera turistilor sai. Vegetatia bogata si linistea ar fi doua dintre caracteristicele care fac ca Saturn sa fie cautata de cei care isi doresc o vacanta relaxanta departe de agitatia cotidiana. Toate unitatile de cazare sunt inconjurate de spatii verzi si pomi care asigura aer curat si racoare in timpul verilor toride. Un alt avantaj al statiunii Saturn il constituie prezenta in zona a izvoarelor hipotermale sulfuroase si a namolului cu valoare terapeutica, ambele utilizate in tratarea afectiunilor ginecologice si pe cele ale aparatului locomotor. Fata de alte statiuni ale litoralului romanesc, Saturn nu este o locatie scumpa, iar acest lucru a face ca tot mai multi turisti sa o prefere pentru vacantele de vara.
Pe scurt, Saturn este o statiune estivala linistita, plina de verdeata, in care turistii pot beneficia din plin de efectele benefice ale factorilor naturali.
Plaja statiunii Saturn este acoperita cu nisip grosier si este delimitata de Mangalia in sud si de Venus in nord. In partea de sud plaja este dantelata de numeroase golfuri artificiale care intra adanc in uscat, ingustand zona nisipoasa. In zona de nord, catre statiunea Venus, plaja se lateste pana la 150 de metri, iar golfurile dispar. Aceasta este zona in care sunt prezente renumitele izvoare mezotermale sulfuroase, captate sub forma de dusuri.
De-a lungul plajei serpuieste o faleza pe care sunt amenajate numeroase baruri si terase unde turistii pot zabovi departe de soarele arzator al verii.
VAMA VECHE este situata la o distanta de 7 km de 2 Mai si la 12 km de Mangalia. La Vama Veche se poate ajunge de la Mangalia, care este punctul terminus al caii ferate, cu ajutorul microbuzelor care se pot lua din gara sau cu masina proprie pe drumul national E 87.
2 MAI se afla situata intre Vama Veche la sud (6 km ) si orasul Mangalia (5 km ) la nord. La 2 Mai se ajunge numai rutier, Mangalia fiind ultima statie de tren de pe litoral. Din gara Mangalia se poate lua microbuzul care ajunge in 2 Mai in maxim 7 minute. Pe timpul verii aceste microbuze circula inclusiv noaptea, la intervale de aproximativ 15 min.
Un loc linisit pana acum cativa ani, in prezent 2 Mai este o localitate aglomerata pe timpul verii, turistii fiind atrasi de tarifele de cazare scazute fata de cele practicate in alte statiuni. Plaja din 2 Mai este marginita de digul Portului Mangalia si de o portiune neamenajata de litoral care comunica cu plaja de la Vama Veche.
Obiective turistice
Parcul acvatic AQUA MAGIC este amenajat la intrarea sudica in statiunea Mamaia, aproape de statia de Telegondola. Accesul in parcul acvatic nu se face direct din bulevardul principal al statiunii, ci din zona parcarii aflate intre hotelurile Perla si Aurora.
Construit pe o suprafata impresionanta si avand o capacitate de 3000 de locuri, parcul Aqua Magic a fost inaugurat in anul 2003, iar de atunci este locul in care relaxarea face casa buna cu distractia la cote maxime. Aqua Magic este prevazut cu 14 instalatii acvatice moderne gratie carora ziua petrecuta in interiorul parcului va fi una de neuitat. Waterplayground si Baby Pool sunt atractiile principale in zona dedicata copiilor. Prevazuta cu mini-tobogane colorate, piscine buclucase si personaje de povesti, este locul in care cei mici se vor distra pe cinste, imaginandu-si povesti cu marinari si pirati. Zona destinata adultilor ofera Relax Pool, Jacuzzi si Lazy River celor care doresc sa leneveasca intreaga zi, iar pentru cei curajosi si aventurieri Space Bowl, Super Crater, Multislide, River Ride, Mega Pipe, Twister, Kamikaze, Turbo Slide, Black Hole. Atmosfera de distractie este intretinuta pe parcursul intregii zile de muzica, spectacole si concursuri organizate de echipa de animatori a parcului.
Zona de sezlonguri si umbrele acopera intregul parc, marginind piscina principala, raul si zona dedicata copiilor. Parcul este prevazut cu numeroase terase, baruri si restaurante in care va puteti delecta cu bauturi variate, inghetata, snacks-uri, dulciuri si preparate culinare diverse.
INSULA OVIDIU din Lacul Siutghiol este unul dintre locurile care exercita o adevarata atractie asupra turistilor care sosesc in statiunea Mamaia. De-a lungul timpului, micul petic de pamant a starnit curiozitatea si imaginatia oamenilor, care au tesut in jurul sau o serie de legende. Una dintre aceste povestiri are legatura cu originea numelui pe care il poarta insula. Se spune ca, in timpul exilului sau, poetul Ovidius Publius Naso se retragea pe acest petic de pamant pentru a-si scrie versurile, astfel insula a fost botezata cu numele sau. In realitate, specialistii nu au gasit nicio dovada care sa ateste prezenta poetului Ovidius pe aceasta mica insula din lacul Siutghiol. Cu toate acestea, legenda a ramas in picioare pana in zilele noastre si mai exista inca oameni care cred cu tarie in veridicitatea ei.
In secolele trecute insula era populata de pescari care isi construiau aici adaposturi, dar si de gradinari care profitau de solul fertil al insulei. Odata cu identificarea potentialului sau turistic, Insula lui Ovidius a fost transformata intr-un loc de relaxare pentru turistii, pastrandu-si aceasta intrebuintare si astazi.
Pentru a ajunge pe insulita bogata in vegetatie aveti la dispozitie un vaporas care pleaca din zona Cazino, la intervale regulate de timp. Pana sa ajungeti pe insula va asteapta o plimbare linistita pe lac. Pe Insula lui Ovidiu este amenajat un frumos complex turistic, iar cei care doresc au posibilitatea sa ramana aici cateva zile. Restaurantul rustic al complexului serveste in principal preparate din peste, iar in fiecare seara o formatie de muzica intretine atmosfera.
TELEGONDOLA a fost inaugurata pe data de 16 iulie 2004 si din acel moment a devenit un simbol al statiunii Mamaia. Gratie acestei instalatii moderne, turistii se pot bucura de senzatiile frumoase pe care le ofera o calatorie deasupra statiunii Mamaia. O plimbare cu Telegondola dureaza 8 minute si se desfasoara pe o lungime de aproximativ 2 kilometri intre Hotel Perla si Cazino, pe ambele sensuri. In timpul calatoriei, cabinele rosii si galbene plutesc la o inaltime maxima de 50 de metri, trecand pe deasupra celor mai inalte hoteluri ale statiunii.
Asezati confortabil pe banchetele din interiorul gondolelor veti admira cu rasuflarea taiata panorame extraordinare asupra Marii Negre, Constantei si statiunii Mamaia. Plimbarea cu Telegondola constanteana reprezinta o experienta care va va ramane intiparita in minte mult timp dupa incheierea vacantei. Gradul maxim de siguranta in timpul calatoriei este garantat de echipamentele de ultima generatie si inspectiile tehnice perioadice, realizate in conformitate cu standardele internationale.
EPAVA EVANGHELIA este localizata in largul coastelor statiunii Costinesti si poate fi observata cu usurinta de pe plaja. Desi multi turisti stiu de existenta epavei de la malul marii, foarte putini dintre ei ii cunosc povestea. Evanghelia a fost o nava comerciala sub pavilion grecesc care a esuat in toamna anului 1968 din motive care au ramas necunoscute. Multi dintre specialistii care au anchetat evenimentul spun ca avaria care a dus la esuarea navei ar fi fost provocata de o explozie produsa in interiorul vasului. Din cauza costurilor mari pe care le implica recuperarea navei, proprietarul a decis sa lase vasul la locul incidentului. De-a lungul timpului epava navei Evanghelia s-a integrat in peisajul statiunii si a devenit un simbol al Costinestiului, fiind nelipsita din fotografiile turistilor care isi petrec vacanta in aceasta zona a litoralului. La epava se poate ajunge inot sau cu ajutorul barcilor puse la dispozitie de localnici.
OBELISCUL, simbolul statiunii Costineti, a fost inaltat in anul 1970 pe plaja care i-a preluat mai tarziu numele. De-a lungul timpului, Obeliscul a devenit punctul de intalnire al tinerilor si locul in care sunt organizate majoritatea concertelor si evenimentelor estivale din statiune.
In anul 2005 Obeliscul a fost distrus de inundatiile care au provocat pagube in statiune. Deoarece vechiul monument nu mai pute fi recuperat de sub mormanul de pamant si nisip care l-a acoperit, autoritatile locale au hotarat sa ridice un nou Obelisc pe plaja din Costinesti. Astfel ca, un an mai tarziu, a fost inaltat un nou Obelisc. Noul monument este mult mai solid si mai impunator, masurand 18.5 metri si cantarind in jur de 200 de tone.
EDIFICIUL BIZANTIN din Mangalia este un monument istoric care dateaza din perioada secolelor V-VI d. Hr. Vestigiile istorice au fost descoperite intre anii 1993-1995 pe terenul aferent hotelului President si au fost incluse in cladirea unitatii de cazare, acolo unde este deschis si un muzeu. Ansamblul de forma rectangulara, construit din blocuri mari de calcar legate intre ele cu mortar de var, se intindea in trecut pana aproape de plaja orasului si era format din mai multe sali. Partea de vest a Edificiului era ocupata de o sala mare pavata cu lespezi de calcar si prevazuta cu coloane din care astazi mai pot fi observate doar bazele. In partea de nord sunt grupate 3 sali mici, iar in zona de est se remarca un atrium in jurul caruia se desfasoara un hol marginit de coloane de marmura care sustineau in trecut acoperisul constructiei. In sudul culoarului mentionat se regaseste un alt grup de 3 incaperi de mici dimensiuni, fiecare dintre ele fiind pavata cu piatra de calcar. In prezent se pastreaza doar baza catorva dintre salile descrise mai sus. In cadrul muzeului amenajat in interioriul hotelului sunt expuse vase din ceramica folosite pentru depozitarea si transportul hranei, dar si fragmente arhitecturale descoperite in cadrul Edificiului Bizantin.
HERGHELIA Mangalia este pozitionata la circa 3 kilometri nord de Municipiul Mangalia si la aproximativ 500 de metri de tarmul Marii Negre. Infiintata in anul 1926, Herghelia de la Mangalia este cel mai mare complex de acest gen din zona de sud-est a Europei si adaposteste aproximativ 350 de cai de rasa, precum: pursange arab, semigreu si ponei. Periodic caii hergheliei sunt antrenati pe malul marii, intre statiunile Saturn si Venus, oferindu-le turistilor adunati pe plaja un spectacol foarte frumos. Hipodromul Mangalia are o suprafata de 19 ha si este singurul din Romania conceput special pentru cursele de galop. In fiecare vara hipodromul gazduieste competitii de calarie la care iau parte herghelii si crescatori din toata tara.
In afara profilului zootehnic, Herghelia Mangalia reprezinta un centru de agrement excelent si o atractie turistica de renume. Hipodroamele de trap si galop ale complexului sunt bine amenajat, iar in incinta unitatii se practica echitatia. De asemenea, turistii pot efectua plimbari de agrement pe malul marii, fie calare, fie cu trasura.
MOSCHEEA ESMAHAN SULTAN din Mangalia este unul dintre cele mai importante monumente istorice si de cult din sudul litoralului romanesc. Lacasul de cult musulman a fost construit in anul 1573 de catre fiica unuia dinte cei mai mari conducatori ai Imperiului Otoman, Selim al II-lea, in memoria tatalui sau.
Moscheea este construita din piatra cioplita, recuperata din ruinele cetatii Callatis, si a fost executata de o echipa de mesteri turci. O particularitate a constructiei o reprezinta faptul ca blocurile din piatra au fost unite intre ele fara a folosi vreun liant, ci doar cu ajutorul scoabelor de otel turnate pe loc in orificii facute in piatra. La intrarea in interior, Moscheea Esmahan Sultan este prevazuta cu stalpi de sustinere din stejar. Pe peretele opus intrarii in geamie (o alta denumire folosita pentru lacasurile de cult musulmane) se regaseste minbarul (amvonul), un loc de rugaciune amenajat sub forma unui balcon cu trepte de unde imamul, preotul musulman, predica in zilele de vineri si in zilele de sarbatoare. In stanga minbarului se afla mihrabul sau fereastra oarba, o nisa orientata catre Mecca, orasul sfant al musulmanilor. Acesta este un fel de altar din care imamul oficiaza slujba religioasa in fiecare zi. Interiorul lacasului de cult este lipsit de picturi murale sau alte obiecte decorative. Tavanul decorat cu lemn reprezinta o lucrare plina de frumusete si maiestrie artistica si atrage atentia tuturor vizitatorilor. De remarcat este faptul ca spatiile de rugaciune destinate femeilor sunt delimitate de restul salii prin balustrade joase din lemn. Prin intermediul unei scari interioare in forma de spirala se poate ajunge pe terasa din varful minaretului (punct din care, in trecut, imamul efectua chemarea la rugaciune). La exterior, cladirea moscheii capata o nota aparte datorita pridvorului, stalpilor si balustradelor din lemn. In curtea lacasului de cult se afla o fantana realizata din pietre provenite dintr-un mormant antic. De asemenea, moscheea este inconjurata de un cimitir la fel de valoros ca si monumentul in sine care contine morminte musulmane cu o vechime de peste 300 de ani. Atat moscheea, cat si cimitirul se regasesc pe lista Monumentelor Istorice din Romania.
MUZEUL DE ARHEOLOGIE CALLATIS Mangalia este o institutie dedicata expunerii si conservarii vestigiilor istorice ale vechii cetati Callatis. Muzeul a fost inaugurat in anul 1959, dupa ce lucrarile de modernizare ale orasului au scos la iveala nenumarate vestigii din perioadele: neolitica, greaca, romana si romano-bizantina. Muzeul de Istorie si Arheologie din Mangalia cuprinde o varietate de obiecte cu insemnatate istorica, incepand cu exponatele aflate in incinta muzeului si incheind cu monumentele arheologice aflate pe teritoriul municipiului Mangalia: zidul de aparare al cetatii Callatis, Necropola Romano-Bizantina si Mormantul princiar. In cadrul expozitiei organizate in interioriul muzeului vizitatorii pot admira coloane, capiteluri, frize cu metope, vase ceramice, amfore, opaite, statuete, vase din sticla, stele funerare, inscriptii, reprezentatii ale unor zeitati, podoabe si bijuterii, monede, ustensile si multe alte obiecte cu insemnatate istorica. Un exponat de mare importanta al muzeului este mormantul cu papirus, datand din secolul al IV-lea I. Hr. Papirusul descoperit in interiorul mormantului a fost scris in limba greaca si reprezinta cel mai vechi document scos la iveala pe teritoriul tarii noastre.
Muzeul de Istorie si Arheologie din Mangalia este deschis zilnic incepand cu ora 08.30 si isi primeste vizitatorii pana la orele 19.30 in timpul sezonului, respectiv 16.30 in extrasezon.
ACVARIUL este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp prima si singura institutie publica de acest gen din tara noastra. Cladirea care gazduieste acvariul a fost construita la inceputul secolului XX ca anexa a Cazinoului si a functionat ca restaurant pana la reamenajarea ei pentru destinatia actuala . Spatiul expozitional al Acvariului este destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica, dar si unor expozitii temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica si pescuit marin.
De-a lungul timpului Acvariul din Constanta a adunat peste 100 de specii de pesti si vietuitoare marine care apartin unor zone geografice diverse. Tinand cont de criterii ecologice, biogeografice si taxonomice, Acvariul constantean este structurat in trei sectii: Marina, Dulcicola si Pesti Exotici. Sectia Marina este cea mai mare si mai reprezentativa sectie a Acvariului si adaposteste specii de pesti si nevertebrate intalnite in Marea Neagra si migratori din Marea Mediterana.
Spectaculos in cadrul acestei sectiuni este bazinul care adaposteste o impresionanta colectie de sturioni, renumita pentru longevitatea exemplarelor. Interesante pentru vizitatorii care trec pragul Acvariului constantean sunt si speciile de pisica de mare, scorpia si dragonul de mare, stelutele de mare, calutul, acul si ata de mare, corosbinele si cocoseii de mare, etc.
Sectia Dulcicola prezinta specii de pesti si nevertebrate de apa dulce, care populeaza baltile si lacurile litoralului romanesc si apele Deltei Dunarii: ciprinide, crap, caras, rosioara, babusca, platica, sunt prezentate si rapitoare ca somn, salau, biban si stiuca. Sectia Pesti Exotici este o adevarat incantare pentru vizitatorii Acvariului. In bazinele sale inoata varietati de pesti care apartin diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale si subtropicale: varietati de peste Piranha, pestele cutit, pestele inger, pestele lopata, pestele pisica si multe alte tipuri de pesti cu un colorit bogat.
BISERICA SFANTUL MINA reprezinta o locatie deosebita, fiind o oaza de liniste in interiorul Constantei. Lacasul de cult este situat in Parcul Tabacariei, pe malul lacului cu acelasi nume, ferit de zgomotul orasului. Frumoasa biserica a fost construita intre anii 1995 a 1997 dupa planurile arhitectului Nicolae Goga si respecta in cele mai mici detalii stilul traditional maramuresan. Pe langa frumusete, impresionanta este inaltimea bisericii, a carei turla masoara 43 de metri si poate fi observata din mai multe zone ale orasului. Datorita acestui aspect, Biserica Sfantul Mina din Constanta ocupa un loc bine meritat pe lista celor mai inalte biserici de lemn din tara noastra.
Interiorul lacasului de cult impresioneaza si el prin frumusete simpla si austeritate, intreg mobilierul si toate obiectele decorative fiind sculptate in lemn. Catapeteasma reprezinta principalul element care va atrage atentia atunci cand pasiti in interiorul bisericii, iar pictura care o acopera a fost realizata de pictorul bucurestean, George Sorin Nicolae.
Daca va aflati in Constanta, merita sa vizitati Biserica Sfantul Mina pentru a admira frumusetea unui lacas de cult traditional romanesc si pentru a va reculege cateva clipe in linistea tulburata doar de valurile marunte ale lacului.
PONTONUL din statiunea Mamaia este o atractie turistica inaugurata la inceputul sezonului estival 2012. Pasarela porneste de pe plaja, din dreptul hotelului Victoria, inainteaza in mare pe o distanta de aproximativ 500 de metri si se finalizeaza cu un debarcader. Din acest punct turistii se pot imbarca la bordul vaporului care efectueaza plimbari regulate in largul marii. De-a lungul pontonului sunt instalate banci pe care vizitatorii pot zabovi admirand valurile marii si bucurandu-se de briza racoroasa a litoralului. Pe timp de noapte pontonul este luminat de la un capat la altul, lucru care va permite sa va aventurati intr-o plimbare nocturna deasupra valurilor line ale marii. Va recomandam o plimbare pe pontonul din statiunea Mamaia ca metoda de relaxare dupa o zi sub soarele torid al verii. Veti putea admira Marea Neagra si statiunea Mamaia din alte puncte decat cele din care erati obisnuiti pana acum.