Călătorie prin minunile din sudul Italiei

07.09 - 14.09.2023

 
Transportation
Period 07.09 - 14.09.2023
 
1050
pret/persoana

Maecenas fau

Călătorie prin minunile din sudul Italiei

ROMA – NAPOLI – POMPEII – INSULA CAPRI – COASTA AMALFI – MATERA – ALBEROBELLO - BARI

Roma – Napoli – Orașul Antic Pompeii – Sorrento – Insula Capri – Coasta Amalfi – „Orașul de Piatră” Matera – Alberobello – Monopoli - Bari

 

Perioada: 07.09 - 14.09.2023

 

 

ZIUA 1. (JOI, 07.09.2023): CLUJ-NAPOCA – ROMA 

Ne întâlnim cu ghidul în aeroportul din Cluj Napoca pentru îmbarcare pe zborul spre Roma. Grupul va fi preluat cu autocarul de la Aeroportul Ciampino din Roma.

Începem în forță explorarea fermecătoarelor orașe italiene din Sudul Italiei! Începem chiar cu capitala Italiei, cu „Orașul Etern” – Roma!

Roma e fascinantă! Deși are o puternică amprentă renascentistă, prin clădiri și fântâni elegante, cel mai impresionant aspect în Roma sunt ruinele antice. Structuri care stau în picioare de mii de ani și care au fost martore la atât de multe evenimente. Două mii de ani de existență. E incredibil!

            Centrul istoric este relativ mic, așa că majoritatea obiectivelor turistice se află destul de aproape unele de altele. Începem vizita pietonală de la Colosseum, cea mai mare construcție de acest tip a vremurilor sale, astăzi este probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Parcurgem Via dei Fori Imperiali, adică Forumurile Romane, unde vom vedea ruinele a ceea ce a fost odată inima capitalei lumii Antice – Roma Imperială, vom trece pe lângă primul „mall” din istoria omenirii - Forumurile lui Traian și vom ajunge la cel mai cunoscut de către români monument antic– Columna lui Traian! Odată ajunși în Piața Veneția vom face cunoștință cu un alt monument emblematic, de data aceasta, al orașului de azi: ”Il Torto” cum îl numesc italieni sau Altare della Patria, un monument închinat primului rege al Regatului Italiei, Vittorio Emanuelle al II-lea. Întrăm în centru istoric al orașului de astăzi, unde suntem înconjurați de clădiri medievale, renascentiste, dar care încorporează și elemente arhitecturale din Antichitate. Ajungem la vestita Fontana di Trevi, apoi în Piața Spaniei. Nu putem rata nici Panteonul și Piața Navona.

            Seara ajungem la cazare.

Cazare la hotel 2/3* în zona Roma.

 

ZIUA 2. (VINERI, 08.09.2023): ROMA

După micul dejun mergem să vizităm cel mai mic stat de pe Pământ: Statul Vatican. Cu doar 0.44 km² este singurul stat din lume care are întreg teritoriul înscris în patrimoniul mondial UNESCO. Deși e cea mai mică țară din lume, Vaticanul se mândrește cu cea mai mare biserică de pe glob. Bazilica „Sfântul Petru” are o lungime de 186 metri, înălțimea cupolei este de 119 m, iar suprafața totală depășește 15.000 m². Se spune că ar fi nevoie de patru zile ca să o vizitezi pe îndelete și să admiri toate capodoperele din interior.

Muzeele Vaticanului se detașează ca fiind unul dintre cele mai complexe obiective de vizitat pe timpul unei șederi în Roma. Istoria Muzeelor Vaticanului debutează, cu aproximație, la începutul secolului al XVI-lea, când Papa Julius II a luat decizia de a expune faimoasa statuie a lui „Laocoon cu fii săi” în Cetatea Vaticanului, ca urmare a prețioasei expertize oferite de Michelangelo şi de Giuliano da Sangallo în ceea ce privește autenticitatea statuii. Însă acesta a fost doar începutul unei lungi serii de inițiative asemănătoare care, în cele din urmă, au dus la formarea unuia dintre cele mai reputate şi mai vizitate muzee din lume.  Muzeele Vaticanului au ajuns a fi, după cinci secole de existenta, unele dintre cele mai bogate muzee din lume, fiind considerate o adevărată comoară a capodoperelor în ceea ce priveşte artele frumoase. Capela Sixtină este cea mai celebră secţiune, să spunem aşa, din Muzeele Vaticanului, însă este doar una dintre atracţiile ce pot fi admirate făcând turul muzeului. Apartamentul Borgia, Muzeul Chiaramonti, Muzeul Egiptean Gregorian, Muzeul Etnologic, Colecţia de Artă Religioasă Modernă, Pinacoteca, Muzeul de Istorie, Muzeul Pio Clementino şi Camerele lui Rafael, toate acestea sunt la fel de fascinante şi merită admirate şi studiate în detaliu.

Cazare la hotel 2/3* în zona Roma.

 

ZIUA 3. (SÂMBĂTĂ, 09.09.2023):  ROMA – POMPEII – CASTELLAMMARE DI STABIA

Dimineața pornim spre Sudul Italiei, un ținut plin de farmec, istorie și cultură. Orice descriere, fie ea oricât de dibace, nu poate cuprinde frumusețea și farmecul acestor locuri!

Distrugătorul vulcan Vezuviu se zărește de la mare distanță, așa că mai toți oamenii care îl văd pentru prima dată își pun aceeași întrebare: cum oare oamenii din Antichitate nu au știut că se află la poalele unui vulcan? Răspunsul este simplu, dar îl veți afla numai la fața locului. Este considerat cel mai periculos vulcan activ de pe planetă pentru că e înconjurat de o comunitate foarte mare de orașe locuite, 3 milioane de oameni trăiesc la poalele sale.

Mergem să vizităm orașul antic Pompeii, un oraș înghețat la propriu în timp. Erupția Vezuviului în 79 d.Hr. l-a acoperit cu un strat de 4-6 metri de cenușă vulcanică și astfel s-a conservat în mare parte, oferind o priveliște unică în viața de zi cu zi a romanilor. Vom afla despre cum trăiau oamenii acum 2000 de ani, cum își organizau orașele și casele, vom vizita un teatru, o baie publică și o brutărie, apoi ne vom lăsa purtați de pași pe lespezile pe care au călcat romanii acum 2 milenii...

Seara facem o plimbare până la Napoli pentru a savura cea mai bună pizza din Italia!

La Napoli se spune că s-a făcut prima pizza din istorie, poate că este doar o legendă, dar ce este sigur este ca pizza napolitană este într-adevăr senzațională!

Napoli este un oraș cu o reputație controversată, unii spun că este agitat și gălăgios, cu oameni cu sângele fierbinte, alții spun că este ca un ”frate rău” al italienilor, și cu toate astea orașul are farmecul lui aparte, greu de descris în câteva cuvinte. Poți să îl urăști sau poți să îl iubești, asta rămâne de văzut.

Seara ajungem la Castelmare di Stabia.

Cazare la hotel 2/3* în zona Castelmare di Stabia.

 

ZIUA 4. (DUMINICĂ, 10.09.2023): CASTELLAMMARE DI STABIA – SORRENTO – CAPRI

            Dis-de-dimineață plecăm la Sorrento, unde ne vom îmbarca pe bacul ce ne va traversa până pe Insula Capri. Scurta plimbare cu vaporul ne va da ocazia de a admira unul dintre cele mai frumoase peisaje ale Italiei, un peisaj ce se compune din Coasta Sorrentină, Vulcanul Vezuviu și orașul Napoli pe de o parte și Insula Capri pe cealaltă parte.

            Ajungem pe Insula Capri, o insula muntoasă în Marea Tireniană, de o frumusețe cum rar s-a mai văzut! Este atât de spectaculoasă, înconjurată de o apă nemaipomenit de cristalină și azurie, cu grădini de lămâi peste tot, că ți-ai dori să naufragiezi acolo!

              Minunata insulă Capri, vizitată anual de peste 2 milioane de turiști pentru atmosfera cosmopolită și priveliștile spectaculoase, are două orășele de poveste: Capri cel aglomerat, luxos, scump și preferat de unii dintre cei mai bogați pământeni și Anacapri cel despre care umblă vorba-n târg că ar fi puțin mai liniștit și mai ieftin. Anacapri  deține în portofoliu câteva dintre cele mai importante obiective turistice ale insulei: Vila San Michelle, Monte Solaro și Blue Grotto (sau Grotta Azzurra), în timp ce Capri se mândrește cu Grădinile Augustus și via Krupp.

            După-amiază ne întoarcem la Sorrento, cel mai frumos oraș de pe Coasta Sorrentină, care se află între Napoli și Coasta Amalfi, iar de aici ai o priveliște de ansamblu asupra golfului Napoli și a vulcanului Vezuviu. Până şi Homer a scris despre Sorrento în Odissea, numind locul acesta tărâmul sirenelor după sirenele care au încercat să-l atragă pe Ulise în portul Li Galli, iar ruinele descoperite spun că aici a fost inițial o așezare grecească, ocupată apoi de către romani. În apropiere se află Pozzouli, orașul în care s-a născut marea actriță Sophia Lauren. Este o zonă în care se simte mirosul de sulf, zona fiind cunoscută încă din Antichitate pentru băile termale cu efecte curative. Augustus, Tiberius, Nero au fost câțiva dintre împărații care veneau frecvent în această zonă pentru a se bucura de efectele benefice ale apelor, dar și pentru a se bucura de frumusețea locurilor. Chiar și Napoleon a ajuns în aceste stațiuni, în perioada în care a cucerit orașul Napoli.

            Seara ne întoarcem la Castellammare di Stabia.

Cazare la hotel 2/3* în zona Castellammare di Stabia.

 

ZIUA 5. (LUNI, 11.09.2023): CASTELLAMMARE DI STABIA – POSITANO – AMALFI

            Astăzi ne vom bucura de încântătoarele peisaje de pe Coasta Amalfi.

            Coasta Amalfi se întinde între Sorrento și Salerno, iar pe această bucățică de pământ paradisiac sunt multe obiective turistice ce pot fi vizitate, dar fără dar și poate, peisajele care îți taie răsuflarea sunt cele care vă vor fura toată atenția obiectivelor aparatelor de fotografiat.

Cei 37 de kilometri, de la Salerno la Peninsula Sorentiana, sunt presarăți de legende care au făcut înconjurul lumii, de natura sălbatică, de culturi de măslini și lămâi, de grote și plaje.

               Positano este unul dintre orașele emblematice de pe Coasta Amalfi. Vrei sa fii văzut? Mergi în Positano! Vrei să vezi? Mergi în Positano! De ce este important să fiți văzuți în Positano?

Nimic mai simplu dacă luăm în considerare faptul că între Positano și cuvintele „extravaganță”, „lux”, „mereu la moda”, „Perla Divinei Coaste” este pus semnul egal. Casele cubice, înghesuite, colorate și cu multa vegetație lasă loc buticurilor bine-cunoscute de toate vedetele de cinema și de guru ai modei.

              Amalfi este cea mai veche dintre Republicile Maritime. De ce ar trebui sa-l vizitati? Pe lângă clădirile pitorești și străduțele întortocheate, orașul Amalfi vă oferă și plaja, preparate delicioase din fructe de mare dar și o vacanță într-o atmosferă de vis. În plus, pentru cei care încă nu-i cunosc istoria, aflați că orașul Amalfi a fost înființat în secolul al IX-lea și devenit o putere maritimă, ce rivaliza chiar și cu Genova sau Pisa. Comerțul cu Orientul era intens și profitabil, iar Amalfi a dominat piețele mediteraneene vreme de peste 300 de ani.

              Seara ne întoarcem la Castelmare di Stabia.

                 Cazare la hotel 2/3* în zona Castelmare di Stabia.

 

ZIUA 6. (MARȚI, 12.09.2023): CASTELLAMMARE DI STABIA – MATERA – ALBEROBELLO - MONOPOLI

După micul dejun mergem pe coasta de Est a Sudului Italiei, pentru a descoperi o altă atmosferă decât cea de pe coasta vestică, dar la fel de fermecătoare! Coasta estică este mai puțin cunoscută de turiștii internaționali, dar asta începe să se schimbe, și tot mai mulți străini descoperă farmecul străduțelor înguste, cu case de un alb imaculat, cu haine întinse la uscat, bunicile care fac paste orechete artizanale la colț de stradă... În trecut zona de Sud a Italiei era o zonă săracă, dar astăzi locuitorii de bucură de o puternică dezvoltare economica datorită agriculturii și turismului. Regiunea Puglia este cunoscută ca o ”grădină” a Italiei, aici fiind produse foarte multe soiuri de struguri de masă, măsline și pomi fructiferi, dar este cunoscută și pentru satele de un șarm nebănuit!

Matera sau „Orașul de Piatră”, cum mai este el cunoscut, este comoara de neprețuit din sudul Italiei, și acum este Unul dintre cele mai vizitate locuri din lume. Orașul Matera, parte a regiunii Basilicata, este renumit în întreaga lume pentru casele și bisericile săpate în rocă calcaroasă, fiind considerate adevărate caverne. Se spune despre orașul antic Sassi di Matera că își are originile din cele mai vechi timpuri, aceste locuințe fiind considerate printre primele așezări din Italia, încă din epoca preistorica. Alături de ținutul fascinant al Cappadociei, putem afirma cu tărie că Matera te face să te simți din alte vremuri, de pe alte tărâmuri.

Alberobello - sătucul de trulli. Ce sunt acești „trulli”? Ei bine, sunt căsuțele construite din calcar alb! Căsuțele trulli sunt tipice regiunii Puglia din Italia (nu le mai găsești niciunde în lume!) și sunt construite complet din piatra, pare ciudat, însă doar piatra a fost folosită la construirea lor, nu s-a folosit nici măcar ciment, sunt vopsite în alb, iar ceea ce le face atât de renumite sunt acoperișurile conice. Acoperișuri pe care ai să găsești tot soiul de simboluri albe, diferite, însă cel mai adesea sunt simboluri creștine. Satul are un aspect neconvențional, care îi dă acest farmec aparte.

Seara ajungem la Monopoli, micuțul orășel cu nume de joc, de un alb pur asezonat cu flori multicolore, cu terase cochete și bărci albastre, cu marea turquoise și Fiaturi roșii. Monopoli este locul unde liniștea domnește pe străzi și în piațete, unde labirintul de străduțe te îmbie să petreci ore în visare, unde faleza te atrage sa stai preț de câteva minute să privești în larg… iar zona portului, cere sa fie fotografiata ori de cate ori ajungi in preajma bărcuțelor perfect aliniate, cu linia marii in perfecta contopire cu cerul.

Cazare la hotel 2/3* în zona Monopoli.

 

ZIUA 7. (MIERCURI, 13.09.2023): MONOPOLI

            Ziua de astăzi o petrecem pe plajă! Mult așteptatul moment în care ne vom desfăta simțurile cu o baie în mare este acum! Sunetul mării, al pescărușilor, mirosul de sare și nisipul fin al plajei sunt rețeta ideală pentru o zi de relaxare!

            Cazare la hotel 2/3* în zona Monopoli.

 

ZIUA 8 . (JOI, 14.09.2023): MONOPOLI - BARI – CLUJ-NAPOCA

             Astăzi plecăm înapoi spre casă după o excursie de neuitat, dar nu înainte de a vizita alte două minunății ale Pugliei! Facem o oprire la Polignano a Mare, cel mai frumos oraș costier din regiune! Situat la Marea Adriatică, construit  pe o stânca la 20 de metri deasupra mării, Polignano a Mare este unul dintre cele mai romantice orașe din regiunea Puglia, iar plaja este cea mai fotografiată plajă din toată Italia!

            Mergem apoi la Bari, un oraș de o importanță surprinzător de mică în vremurile străvechi și așa a rămas până când a fost capturat și folosit de bizantini ca bază principală în sudul Italiei. Din 1324, a fost un ducat aproape independent, pentru ca mai apoi să devină parte a Regatului Celor Două Sicilii. Astăzi pare a fi format din două orașe separate, cu cartierul său vechi pitoresc și atracții istorice aglomerate într-un labirint de străzi înguste la sfârșitul unei peninsule și orașul spațios cu bulevarde largi ce se întind spre sud. Pentru călătorii veniți de departe este o surpriză neașteptată acest mic oraș, care are cu ce te uimi la fiecare colț de stradă. Aici oamenii trăiesc într-o comunitate foarte restrânsă, iar toată viața și-o se desfășoară ”cu ușa deschisă” și la propriu și la figurat, străzile fiind ”sufrageriile” lor. Obiceiul locului este ca toate ușile să fie caselor să larg deschise, copii să se joace nestingheriți pe străzile înguste, iar oamenii de toate vârstele să stea la palavre, așezați pe scaune, pe străzile vechiului cartier... Bari are acel farmec al orașelor italiene despre care ai auzit vorbindu-se, și pe care l-ai văzut ecranizat în atât de multe filme, dar pe care nu îl mai întâlnești în orașele mari și cosmopolite ale Nordului.

           Ne îmbarcăm pe zborul spre casă Bari – Cluj-Napoca.

 

 

 

Data plecarii

Loc in camera dubla

Supliment single

07.09.2023

1050 Euro

280 Euro

* Tariful este calculat la un grup de minim 40 persoane. Pentru un numar mai mic de persoane se va recalcula transportul. Turistii vor fi instiintati de acest supliment cu 7 zile inainte de plecare.

** La înscriere se achită un avans de minim 30%  , diferența cu minim 21 de zile înainte de plecare.

*** Ordinea ocupării locurilor în autocar este ordinea achitării avansului.

 

 TARIFUL INCLUDE:      

       Bilet avion Cluj Napoca – Roma și Bari - Cluj Napoca, bagaj de mâna inclus (maxim 7 kg, dimensiuni 40/30/20 cm) bagajul mare (20 kg) se achizitioneaza cu cost suplimentar; 

       Transport cu autocar modern cu scaune rabatabile și aer condiționat, cu toate taxele de drum și parcări incluse;

       7 nopți cazare cu mic dejun la hotelurile din oferta; 

       asistență turistică pe traseu din partea unui însoțitor de grup din România

 

TARIFUL NU INCLUDE:

       asigurare storno + medicala de sanatate 

       biletele de intrare pentru vizitarea obiectivelor turistice (muzee, așezăminte de cult etc.) și nici eventualii ghizi pentru acestea – tarifele de vizitare ale obiectivelor turistice au caracter orientativ, acestea putând suferi modificări ulterioare realizării programului;

       alte mese decât cele înscrise in program;

       taxele de sejur, acestea se achită direct la recepțiile hotelurilor (între 3 și 5 euro/persoană/noapte, în funcție de categoria hotelurilor și de țară);

       Tarife aprox. intrări obiective: Muzeele Vaticanului: Adult : 30 €, Studenți: 25 €; Colosseum: Adult: 20 €, Studenți: 15 €; Ghizi locali în Roma: Aprox. 30 €/persoană/zi, Pompeii: Adult: 20 €, Studenți: 15 €; Transfer vapor Capri: Aprox. 50 €/persoană; Excursie opțională Coasta Sorrentină și Coasta Amalfiteană: 40 €/persoană; Transport local Roma: 2 €/1 călătorie, Transport local Insula Capri: 1,5 €/1 călătorie.

 

 cibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Nu rata aceasta oferta!


Solicita oferta