25 - 30.07.2023
Povestea unui imperiu
AUSTRIA - UNGARIA
Palatul Împărătesei Sissi din Gödöllő – Capitala Regatului Maghiar Budapesta – Capitala Imperială Viena – Palatul Habsburgilor Schönnbrunn – Abația Melk – Orașul Muzicii Salzburg – Kaiser Villa din Bad Ischl – Lacul Hallstatt – Graz – Fabrica de ciocolată Zotter – Castelul medieval Riegersburg – „Marea Ungariei” - Balaton
Perioada: 25 - 30.07.2023
ZIUA 1. (MARȚI, 25.07.2023): CLUJ-NAPOCA – BAIA MARE – SATU MARE – GÖDÖLLő - BUDAPESTA
Începem explorarea fermecatoarelor peisaje și castele din ceea ce a fost odată Austria Imperială la Gödöllő, pentru a descoperi cel mai faimos și romantic monument al așezării, care se află la 30 km de Budapesta, și este cel mai mare castel baroc din Ungaria, Castelul Grassalkovich, fiind și o destinație preferată de vacanță a Împărătesei Sisi, soția Împăratului Franz Josef I al Austriei. Vom vizita exponatele interesante ale muzeului, vom gusta prăjiturile tradiționale din cafenea și vom face o plimbare în parcul plin de copaci umbroși, având o atmosferă intimă, atât vara, cât și iarna.
Mergem mai departe, în Capitala Regatului Maghiar – Budapesta, prețioasa bijuterie a Dunarii, care este considerată de foarte mulți ca fiind „Parisul din Est”, iar majoritatea turiștilor care au vizitat-o afirmă ca este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Formată din trei orașe unificate – Buda, Obuda și Pesta – capitala Ungariei este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Budapesta este combinația perfectă dintre o istorie fascinantă, o poziție geografică unică și stiluri architecturale foarte diverse. De la muzee care ne poartă într-o călătorie în timp, până la centrele termale de relaxare, metropola oferă opțiuni pentru o varietate de turiști. Obiectivele turistice sunt numeroase, iar noi le vom trece în revistă pe câteva dintre monumentele emblematice ale capitalei: Castelul Buda, Bastionul Pescarilor, Biserica Matia, Parlamentul, Podul cu Lanțuri, Bazilica „Sf. Ștefan”.
Un alt motiv pentru a călători la Budapesta este să te bucuri de bucătăria sa abundentă și delicioasă. Trebuie neapărat să încercați câteva dintre mâncărurile tipice maghiare, precum gulaș, langoș și Paprikas Csirke.
Cazare la hotel 2/3* în zona Budapesta.
ZIUA 2. (MIERCURI, 26.07.2023): BUDAPESTA - VIENA
Astăzi pornim în amonte pe Dunăre, și ne oprim într-un alt orasul traversat de Dunare – Viena a fost capitală imperială și reședința familiei de Habsburg pentru secole la rând, lucru care a dus la dezvoltarea sa, devenind unul dintre cele mai importante centre culturale și politice în Europa. Când ne gândim la faimosul oraș ne gândim automat la palatele împăraților și ale nobililor din Imperiu, bulevarde largi presărate din loc în loc cu piețe care celebrează trecutul glorios al Imperiului, teatre și biserici baroc, dar Viena este veche, Viena este nouă - şi atât de variată: de la construcţiile grandioase în stil baroc, până la Jugendstilul ”de aur” şi până la arhitectura modernă.
Eleganța Vienei este fără egal în Europa, iar asta o simți cel mai bine înconjurat de aroma cafelei proaspăt măcinate, într-o cafenea vieneză, unde lumea îmbrăcată șic stă la o cafea și la un croissant în pauza de masa, o tradiție veche de aproape 300 de ani, o tradiție apărută mai mult dintr-o necesitate, dar povestea cafenelelor vieneze o veți afla acolo!
Cele mai emblematice locuri ale Vienei vă așteaptă să le descoperiți poveștile: Piața Maria Tereza, cu ale sale muzee în oglindă, Palatul Hofburg, Graben Strasse, Monumentul Ciumei, Bazilica Sf. Ștefan, Primaria și să nu uităm de Ring Strasse, care are o istorie foarte interesantă.
Cazare la hotel 2/3* în zona Viena.
ZIUA 3. (JOI, 27.07.2023): VIENA – MELK - SALZBURG
Servim micul dejun apoi mergem la Palatul Schonnbrunn, care este fosta reşedinţă de vară a Habsburgilor și se mândreşte cu saloane imperiale de lux, o grădină magnifică, prima grădină zoologică din lume, un muzeu al trăsurilor imperial, o oranjerie, și multe altele, iar noi vom vizita înterioarele vaste și luxoase ale apartamentelor în care a locuit odată Împărăteasa Maria Tereza împreună cu copii săi, dintre care cea mai celebră fiică a sa: Maria Antoinetta, și ale apartamentelor în care au locuit Împăratul Franz Joseph și Împărăteasa Elisabeta a Austriei, cunoscută ca Sissi.
După vizita la palat mergem mai departe, spre Salzburg, iar pe drum vom face o oprire la Abația Melk, faimoasă mai ales datorită romanului „Numele Trandafirului” de Umberto Eco, autorul plasând acțiunea romanului la Abația Melk. Abația Melk este un exemplu superb de clădire în stil baroc austriac, aflată pe un deal stâncos, deasupra orașului Melk, pe malul Dunării. În plus se remarcă prin faptul că are o activitate neîntreruptă de aproape 1000 de ani, fiind înființată în 1089 de ordinul benedictin din Austria, chemat la Melk de Leopold al II-lea. Mănăstirea a cunoscut o perioadă înfloritoare la jumătatea sec. al XII-lea, când s-au deschis aici școala monahală și un atelier de copiere a manuscriselor.
Ajungem la Salzburg – un oraș care respiră istorie prin toți porii, iar de asta te poți convinge ușor făcând o plimbare lejeră prin centru, parte a Patrimoniului UNESCO. Din palatul Mirabell și grădinile sale uimitoare poți contempla priveliștea asupra emblemei orașului, cetatea Hohensalzburg. De altfel, asta și înseamnă Mirabell Palast, priveliște frumoasă. Un fel de axis mundi este aici Getreidestrasse, locul unde s-a născut fiul orașului, W.A.Mozart și actualmente una dintre cele mai vizitate artere comerciale din lume.
Cazare la hotel 2/3* în zona Salzburg.
ZIUA 4. (VINERI, 28.07.2023): SALZBURG – BAD ISCHL – HALLSTATT - GRAZ
Dis-de-dimineață plecăm spre regiunea Austriei Salzkammergut, o zonă cunoscută pentru lacurile numeroase, și este o regiune istorică, numele ei fiind legat de minele de sare, ce au aparținul coroanei Habsburgice. Frumusețea regiunii este greu de redat în cuvinte! Peisajele montane îți taie rasuflarea, iar arhitectura splendidă a palatelor din jurul lacurilor te lasă fără cuvinte.
Ne oprim la Bad Ischl, unul dintre cele mai renumite spa-uri termale din Austria, care de-a lungul secolelor a fost un important centru industrial de prelucrare și comercializare a sării.
În 1853, la Kaiser Villa, Franz Joseph, împăratul în vârstă de 23 de ani și Elisabeth, fata de 15 ani, aveau să se întâlnească pentru prima data, atunci cand povestea lor de dragoste a început, dar și ultima data, înainte ca Împărăteasa Sissi să fie asasinată. Reședința Kaiser Villa este un loc ce a avut o însemnătate aparte pentru cuplul Franz Joseph – Sissi, aici întâmplându-se și alte momente cheie ale poveștii, dar toate acestea le veți afla acolo.
Continuăm traseul nostru, și ajungem la Lacul Hallstatt, cel mai pitoresc și fotogenic loc din Austria!
Seara ajungem la Graz.
Cazare la hotel 2/3* în zona Graz.
ZIUA 5. (SÂMBĂTA, 29.07.2023): GRAZ – ZOTTER – RIEGERSBURG - KASZTHELY
Dimineața vizitam centrul istoric al orașului, cel de-al doilea cel mai mare oraș al Austriei, Graz, se află pe râul Mur și a fost mult timp un popas popular pentru turiști. Printre atracțiile sale se numără explorarea multor clădiri istorice, în special în orașul vechi, cu numeroasele fațade baroc. O altă remiză mare este Schlossberg, un deal mare care se ridică în spatele orașului pitoresc. În timp ce săpăturile arată că zona a fost așezată încă din 800 AD, orașul a fost menționat pentru prima dată în 1128, după care a trecut în mâinile Habsburgilor și, imediat după ce a crescut, a devenit un loc de comerț și comerț. Multe dintre clădirile care au supraviețuit au fost influențate de stilurile arhitecturale italiene, inclusiv Schloss Eggenberg. Ca urmare a acestei abundențe de clădiri istoric semnificative, Graz este astăzi un important centru cultural care a fost adăugat pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1999.
Mergem mai departe, la Fabrica de Ciocolată Zotter, pe care o vom vizita, iar în pe tot parcursul vizitei pregăteșt-te pentru degustarea ingredientelor, dar și a produselor finite! Vom afla povestea fascinantă a ciocolatei și etapele tehnologice de fabricare a ciocolatei, toate într-o atmosferă ludică, plină de arome!
Continuăm plimbarea noastră în Landul Stiria cu o vizită la castelul medieval din localitatea Riegersburg - o cetate maiestuoasă care a fost construită în secolul al XI-lea într-un punct strategic de la frontiera Imperiului Austro-Ungar. Această formidabilă fortificație a rezistat numeroaselor atacuri din est și nu a fost niciodată înfrântă!
Seara ajungem la Kaszthely, un oraș-stațiune aflat pe malul Lacului Balaton, din Ungaria.
Cazare la hotel 2/3* în zona Kaszthely.
ZIUA 6. (DUMINICĂ, 30.07.2023): KASZTHELY – SATU MARE – BAIA MARE – CLUJ NAPOCA
După micul dejun avem timp pentru a savura atmosfera tihnită de pe ”litoralul” maghiar.
Localitatea este cunoscută încă din vremea romanilor, fiind un centru economic important în sec. II d.Hr., iar în perioada Dualismului Austro-Maghiar a devenit cunoscut pentru băile termale din zonă. Orășelul baroc este situate într-o zonă romantică, înțesată de vită de vie, între Munții Keszthely și Lacul Balaton.
După masa de prânz pornim spre casă, urmând să ajungem în Cluj Napoca în jurul orei 24, în funcție de trafic și de formalitățile vamale.
Data plecarii
Loc in camera dubla
Supliment single
25.07.2023
570 Euro
180 Euro
* Tariful este calculat la un grup de minim 30 persoane. Pentru un numar mai mic de persoane se va recalcula transportul. Turistii vor fi instiintati de acest supliment cu 7 zile inainte de plecare.
** La inscriere se achita un avans de minim 30% , diferenta cu minim 21 de zile inainte de plecare.
*** Ordinea ocuparii locurilor in autocar este ordinea achitarii avansului.
TARIFUL INCLUDE:
● Transport cu autocar modern cu scaune rabatabile si aer conditionat, cu toate taxele de drum si parcari incluse;
● 5 nopți de cazare cu mic dejun la hotelurile din ofertă;
● asistență turistică pe traseu din partea unui însoțitor de grup din Romania
TARIFUL NU INCLUDE:
● asigurare storno + medicala de sanatate
● biletele de intrare pentru vizitarea obiectivelor turistice (muzee, asezaminte de cult etc.) si nici eventualii ghizi pentru acestea – tarifele de vizitare ale obiectivelor turistice au caracter orientativ, acestea putand suferi modificari ulteriore realizarii programului;
● alte mese decat cele inscriese in program;
● taxele de sejur, acestea se achită direct la recepțiile hotelurilor (între 3 și 5 euro/persoană/noapte, în funcție de categoria hotelurilor și de țară);
● Tarife aprox. intrari obiective: Palat Godollo: Adult: 11 €, Student 6,5 €; Palat Schonbrunn: Grand Tour:
M
Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.